ניתוח חניכיים

מבנה הפה ותפקיד החניכיים

בחוגים מסוימים, החניכיים שלנו מכונות "בולמי הזעזועים של הפה" – זאת מכיוון שתפקידן החשוב ביותר הוא לעטוף את השיניים ולספק להן הגנה חיונית מפני חיכוך מיותר וזעזועים. החניכיים מורכבות מרקמות רכות ורגישות ביותר שנקראות "ריריות", לצד עצמות קטנטנות שנקראות "מכתשיות" או בשפה המקצועית "עצמות אלוואולריות" (alveolar bones). העצמות האלו מספקות תמיכה נוספת וקיבוע לשיניים.

במצב תקין, החניכיים אמורות לספק את התמיכה המושלמת לשיניים שלנו, למנוע מהן לנוע במקומן וכמובן להקפיד שהן יישמרו מקובעות לכל החיים ולא ינשרו. אולם, מצבים רפואיים חריגים עלולים לגרום לחניכיים לאבד מהחיוניות שלהן, מה שעלול כמובן להשליך גם על השיניים ועל מידת העמידות שלהן.

המצב הרפואי הנפוץ ביותר שפוגע ברקמות הרגישות האלו הוא דלקת חניכיים, אשר בהיעדר טיפול יכולה להחמיר ולהפוך למחלת חניכיים. זהו מצב כרוני וחמור שמצריך במקרים מסוימים התערבות רפואית על מנת להציל את הרקמות האלו ואת השיניים. בהיעדר טיפול, מחלת חניכיים יכולה לגרום להרס מתקדם של רקמות החניכיים ושל העצמות המכתשיות ובכך להוביל עם הזמן גם לנשירת השיניים.

ניתוח חניכיים
ניתוח חניכיים

מהם התסמינים לבעיות חניכיים חמורות?

מחלת חניכיים היא סוג של "רוצח שקט" של השיניים שלנו – היא לא גורמת לכאבים חריגים שמעוררים בהלה, אלא מתפתחת בקצב איטי ביותר וחלק מהאנשים מאמינים שהיא חלק טבעי מהחיים שלא מסכן אותם – למרות שזה לחלוטין לא המצב.

כדי להימנע מהנזקים המבהילים של מחלת החניכיים ולשפר את ההיגיינה הדנטלית שלכם, חשוב להבין כי ככל שתקדימו לטפל בבעיה, כך תשפרו את הסיכויים שתתגברו עליה בלי לסבול מנזקים ארוכי טווח. על מנת לעשות זאת חשוב לזהות בזמן את התסמינים להתפתחות המחלה ולפנות לטיפול בהקדם כאשר הם מתגלים:

ריח רע בפה וטעם מתכתי – התהליך הדלקתי משפיע על הפה במגוון היבטים, כאשר אחד הבולטים שבהם הוא הטעם והריח. דלקת גורמת לריח רע מהפה שלא חולף גם כשמצחצחים שיניים או שוטפים את חלל הפה. בנוסף, רבים ירגישו טעם מתכתי בפה שנובע גם הוא מהצטברות החיידקים באזור וכן מהדימום.

דימום ונפיחות – חניכיים בריאות יהיו ורודות וצמודות לשיניים. חניכיים במצב של דלקת או מחלה יהיו נפוחות, מדממות ורגישות למגע. בדימום ניתן להבחין בעת צחצוח השיניים או כאשר לוחצים באמצעות נייר על החניכיים.

נסיגת חניכיים – אם אתם מבחינים בכך שהחניכיים נסוגות לחלקה התחתון של השן וחושפות את השורש שלה, המצב מעיד על פגיעה בחניכיים שעלולה להחמיר ולגרום לאובדן השן. במצבים מסוימים תוכלו להבחין במרווחים או "כיסים" בין השיניים שנוצרו כתוצאה מנסיגת החניכיים מהן.

רגישות יתר – אם אתם שותים משקאות קרים או אוכלים גלידה וחשים כאב חד ופתאומי בשיניים, זהו אחד הסימנים הבולטים לנסיגת חניכיים, שכאמור נגרמת ברוב המקרים עקב מצב מתקדם של מחלת חניכיים. הסיבה לכך היא חשיפה של שורשי השן, שבעבר כוסו על ידי החניכיים. השורשים רגישים ביותר לגירויים של חום וקור ולכן עלולים לגרום לאי נוחות רבה באכילה או בשתייה.

תנודות של השיניים – מחלת חניכיים מובילה כאמור להרס של העצמות המכתשיות שתומכות בשיניים וכן לנסיגת החניכיים מהן. שני התהליכים האלו עלולים לפגוע ביציבות של השיניים ובקיבוע שלהן בפה. לכן ניתן יהיה להבחין בתנודות קלות של השיניים, שעם הזמן ילכו ויחמירו ועלולות במקרים מסוימים אף להסתיים בנשירה של השן.

אילו ניתוחים מאפשרים לטפל בבעיות חניכיים חמורות?

ניתוחים בחניכיים מבוצעים כקו הגנה שני נגד מחלת החניכיים ורק לאחר שטיפולים אחרים ופשוטים יותר לא הצליחו לבלום את התפתחותה. כיום קיים מגוון רחב של ניתוחים, אשר נחשבים יעלים ביותר לטיפול בתופעה ומגובשים בהתאם לצרכים הדנטליים הייחודיים של המטופל. הנה כמה מהניתוחים הבולטים בתחום שחשוב להכיר:

השתלת חניכיים (Mucogingival)

אם מחלת החניכיים גרמה לנסיגה מתקדמת של החניכיים, יהיה צורך להשתיל באזור רקמות חדשות שיתרמו לחידוש החניכיים ויחזירו את ההגנה לשיניים. הטיפול הזה מתבצע כאשר הנסיגה הגיעה עד לרירית – הרקמה שמחברת בין החניכיים ללחיים. בניתוח מהסוג הזה לוקחים רקמות מהחך בחלקו העליון של הפה, או מאזור בריא בחניכיים של המטופל – ומשתילים אותו באזור הפגוע. ברוב המקרים התהליך תורם להתחדשות הרקמות הבריאות ולבלימת המחלה.

במצבים מסוימים ניתן גם להשתמש בחומר בשם אלודרם שדומה בהרכבו לרקמות החניכיים האנושיות וחוסך חיתוך רקמות מהפה של המטופל.

ניתוח השתלת עצם

מחלת חניכיים כאמור גורמת במקרים רבים להרס העצמות שמקיפות את השיניים ותומכות בהן. העצמות האלו מהוות מרכיב חיוני בהגנה על השן, ולכן במקרים כאלה נדרש ניתוח להשתלת עצם חדשה. העצם יכולה להיות כזאת שנלקחה מהמטופל עצמו, עצם מלאכותית או תרומה מאדם אחר. מטרת הניתוח היא להשתמש בעצם החדשה כדי לעגן את השן במקומה ולמנוע אובדן שלה בעתיד. במקרים מסוימים הניתוח הזה יהיה חלק מטיפול כולל ורחב יותר למלחמה במחלת החניכיים.

ניתוח חניכיים (Flap surgery)

מחלת חניכיים ונסיגת חניכיים גורמות במקרים רבים ליצירת כיסים עמוקים בין השיניים, שבהם מצטברים פלאק ואבנית. בניתוח חניכיים מסירים את ההצטברויות הלא רצויות מהכיסים האלו ולאחר מכן תופרים את החניכיים בחזרה למקומן המקורי סביב השיניים. בחלק מהניתוחים הטיפול הזה ישולב עם השתלת עצם להשבת התמיכה לשן או עיצוב מחדש של העצם הקיימת באזור, אם הפגיעה קלה יחסית.

ניתוח רגנרטיבי לחניכיים

ניתוח רגנרטיבי מאפשר לייצר מחדש את רקמות החניכיים שניזוקו, תוך מניעה של נסיגה נוספת שלהן בעתיד. ניתן לעשות זאת באמצעות שימוש בממברנה מיוחדת, חומר שמפריד את העצם המכתשית מהחניכיים ומונע חדירת תאים מהחניכיים לאזור ה"חולה". כך ניתן לאפשר שיקום של העצם והתפתחות שלה.

בנוסף ניתן להשתמש גם בתכשירים ביולוגיים עם חלבונים ייעודיים שמונחים על שורשי השן ומסייעים לסלק את הרקמה הדלקתית. החלבונים נשארים מקובעים לשורש השן ומעודדים ייצור של תאי גזע שתורמים לבנייה מחודשת של הרקמות שתומכות בשיניים.

כמה זמן אורך ניתוח חניכיים?

קשה להעריך במדויק את משך ניתוח החניכיים מכיוון שהדבר תלוי במידה רבה במצב הדנטלי הייחודי של המטופל ובמיומנות של הרופא שיבצע את הניתוח. באופן כללי, טיפול כזה צפוי לקחת כשעתיים אם כי יש טיפולים רבים שאורכים יותר או פחות. לעיתים גם יש צורך בטיפול נוסף על מנת לפתור את הבעיה בשל המורכבות שלה או בגלל משתנים אחרים שלא תמיד ניתן לגלות בשלב הייעוץ הראשוני.

מהו משך ההחלמה מניתוח חניכיים?

ריפוי מלא של אזור הניתוח בדרך כלל צפוי לקחת בין חמישה לשישה שבועות. משך ההחלמה משתנה מאדם לאדם, אך הוא תלוי במידה רבה גם באחריות של המטופל לשמירה על היגיינת חלל הפה שלו. ככל שהמטופל יקפיד על צעדים כמו צחצוח נכון של השיניים, שטיפת הפה, ביקורות תקופתיות במרפאה וניקוי עמוק אצל שיננית – זמן ההחלמה הזה עשוי להתקצר והתוצאות צפויות להיות טובות ואיכותיות יותר. נדגיש כי למרות זמן ההחלמה הארוך של האזור הספציפי שבו בוצע הטיפול – המטופלים בדרך כלל יכולים לחזור לשגרה מלאה ולתפקוד תקין כבר באותו היום – עם מגבלות מסוימות על פעילות גופנית ואכילת מזונות קשים כמובן.

מהי העלות של ניתוח חניכיים?

"ניתוח חניכיים" הוא שם כולל לשורה של טיפולים לסיוע בהתגברות על דלקות ומחלות חניכיים. לכל טיפול כזה מחיר משלו שמושפע מרמת המורכבות והמיומנות הנדרשות לצורך הטיפול בבעיה. בדרך כלל, מחיר הטיפול צפוי להסתכם בכמה אלפי שקלים. המחיר המדויק ייקבע לאחר בחינה מדוקדקת של המצב הדנטלי וייעוץ פרטני במרפאה.

מי מלח לאחר ניתוח חניכיים

יש הרבה "תרופות סבתא" שאנשים מאמינים כי יסייעו לשפר את הבריאות הדנטלית. גם גרגור של מים עם מלח נתפס כ"תרופת סבתא" שיעילותה מוטלת בספק, אך דווקא במקרה הזה, הפעולה הפשוטה הזאת יכולה לחולל פלאים להחלמה ולשיפור תוצאות הטיפול. מלח מוגדר בעיני רבים כ"אנטיביוטיקה של הטבע". זהו חומר חיטוי פשוט ובעל עוצמה אדירה שיש לכולנו במטבח. שטיפה פשוטה של הפה עם מי מלח עשויה להפחית במידה ניכרת את הדלקת ואת הסיכון לזיהום באזור הטיפול. מחקרים אף מצאו כי גרגור פשוט של מי מלח עשוי להפחית את הסיכון לדלקות חניכיים, להפחית את הכאבים הנלווים להן, להסיר חלקיקי אוכל שלא הוסרו בצחצוח ואף לשפר את ריח הפה. לכן, לאחר ניתוח חניכיים מומלץ לערבב חצי כוס של מים פושרים עם חצי כפית מלח, לערבב היטב ולשטוף את הפה למשך כחצי דקה. מומלץ לחזור על הפעולה בין 2 ל-3 פעמים ביום, בייחוד בימים הראשונים שאחרי הניתוח.

איך להוריד נפיחות אחרי ניתוח חניכיים?

נפיחות אחרי ניתוח חניכיים היא תופעה טבעית אשר צפויה לחלוף אחרי כמה ימים. יש להיעזר בסבלנות ולא להיבהל מהתופעה הנפוצה. אולם בכל זאת יש כמה דברים שתוכלו לעשות על מנת לשפר את בריאות חלל הפה, להפחית את הסיכון לזיהומים ולהעצים את תוצאות הטיפול. ביום שלאחר הטיפול יש ליטול אנטיביוטיקה בהתאם להמלצת הרופא. האנטיביוטיקה עוזרת להילחם בזיהומים שעלולים להגביר את הנפיחות ולסכן את הבריאות. בנוסף, מומלץ לשטוף את הפה עם מי מלח פעמיים או שלוש ביום וליטול משככי כאבים שיעזרו להתגבר על אי הנוחות שעלולה להופיע לאחר הניתוח. ביום שאחרי הניתוח מומלץ גם לצחצח את השיניים בעדינות – אך להימנע מצחצוח האזור המנותח. אפשר גם למרוח את אזור הניתוח ג'ל לחיטוי שיתרום אף הוא להפחתת הנפיחות. חשוב להקפיד למרוח כמות מזערית של ג'ל באזור המטופל. כמות גדולה עלולה לגרום נזק לאזור. על הפעולה הזאת ניתן לחזור בין פעמיים לשלוש במהלך היום – עד לביקורת להסרת התפרים במרפאה.

פריודונט
פריודונט