נסיגת חניכיים

תמונה של Noam abilities

Noam abilities

עורך ראשי באתר gums.co.il

נסיגת חניכיים

מבנה הפה ותפקיד החניכיים

כשאנשים רוצים לבחון כמה בריא הפה שלהם, רבים מהם יבחנו בקפידה את גוון השיניים, המיקום שלהן ומידת הניקיון שלהן.

אז נכון, השיניים הן איבר חשוב ביותר שממלא גם צורך תפקודי – לעיסת המזון ופירוקו, וגם צורך אסתטי מתוקף היותן המרכיב הבולט ביותר בחיוך שלנו. עם זאת, חשוב להבין כי ללא חניכיים בריאות ומתפקדות, גם השיניים שלנו לא יישארו בריאות ואיתנות לאורך זמן. כדי להבין איך לשמור בצורה טובה יותר על החניכיים, קודם בואו נכיר את הרקמות הכל כך חשובות האלו.

החניכיים הן למעשה הרקמות שתומכות בשיניים, תוחמות אותן במקומן ומונעות מהן לספוג זעזועים וחיכוך – מעין "בולמי זעזועים" בחלל הפה אם תרצו. לחניכיים שלנו יש שני מרכיבים מרכזיים – ריריות שהן הרקמות הרכות ועצמות מכתשיות שתפקידן להחזיק את השיניים במקומן. במצב תקין, הריריות יהיו בצבע ורוד בהיר וצמודות לשיניים. במקרים של דלקת חניכיים, מחלת חניכיים או חבלה בחלל הפה, הרקמות האלו עלולות להתנפח ולדמם.

מצבים מתקדמים של דלקת או מחלה עלולים לגרום גם להרס העצמות המכתשיות שעוטפות את השיניים וגם לנסיגת חניכיים שעלולה לסכן עוד יותר את הבריאות הדנטלית.

נסיגת חניכיים
נסיגת חניכיים

מהי נסיגת חניכיים

נסיגת חניכיים היא תהליך הדרגתי ואיטי שבו רקמת החניכיים שמכסה את השן נסוגה לאחור ומותירה חלקים מהשן חשופים. מצב מתקדם של נסיגת חניכיים עלול להוביל לחשיפת שורש השן, מה שגורם לרגישות מוגברת לחום או לקור ולעיתים גם לכאבים בשיניים ולקשיים בלעיסה. במקרים מסוימים השיניים גם עלולות להתנדנד ולזוז בשל חשיפתן ואובדן התמיכה החיונית של רקמות החניכיים.

גורמים לנסיגת חניכיים

ישנם כמה גורמים מרכזיים שעלולים להוביל לנסיגת חניכיים. אחד הבולטים שבהם, כפי שכבר הזכרנו, הוא דלקות או מחלות חניכיים שגורמות להרס רקמות החניכיים ולעיתים גם של העצמות שתומכות בשיניים. עם זאת, ישנם גורמים נוספים שעלולים להוביל להתפתחות התופעה וחשוב מאוד שכולנו נכיר אותם:

גירוי מתמשך של השיניים –

אם אתם מאנשים שתמיד נוטים לשחק עם משהו בפה כמו עט או ציפורניים – כדאי שתדעו שאתם פוגעים בשיניים ומגבירים את הסיכון לנסיגת חניכיים. זהו אחד הגורמים הנפוצים ביותר לתופעה.

צחצוח שיניים חזק מדי –

צחצוח שיניים הוא חיוני ביותר לשמירה על בריאות הפה, אך כשעושים זאת בצורה חזקה מדי, בעיקר באזור החניכיים, עלולים לפגוע ברקמות העדינות האלו ולגרום להם לסגת לאחור.

עישון –

מחקרים מהשנים האחרונות מצאו קשר ישיר בין עישון באופן קבוע לבין נסיגת חניכיים. המחקרים מראים כי בקרב מעשנים ניכרת נסיגת חניכיים גם כאשר הם לא סובלים ממחלת חניכיים.

פלאק בשיניים –

פלאק הוא רובד חיידקים שמצטבר על השיניים ומוביל להתפתחות אבנית שמעודדת נסיגה מהירה יותר של החניכיים. לכן חשוב ביותר להקפיד להסיר את הפלאק בצחצוח השיניים, בניקוי בין השיניים ובניקוי עמוק אצל שיננית מוסמכת.

פירסינג בשפה –

זה אולי נראה כמו דבר שאינו מזיק לבריאות הפה בשום צורה, אך מחקרים מצאו כי בקרב אנשים עם פירסינג בשפה חלה עלייה בסיכון לנסיגת חניכיים.

שיניים תותבות –

תותבות שאינן מתאימות בצורה מושלמת לחלל הפה עלולות במקרים מסוימים להוסיף לחץ מיותר על החניכיים ולגרום להם לסגת לאחור. בנוסף, כאשר לא מנקים את התותבות כנדרש, הן עלולות להיות מצע להצטברות של פלאק (רובד חיידקים), מה שיחמיר עוד יותר את הנזק לחניכיים.

מהן ההשלכות של נסיגת חניכיים?

השלב הראשון והקריטי ביותר בבלימת הנסיגה של החניכיים הואלהגיע לאבחון אצל פריודונט מומחה. כך יוכל הרופא להציע טיפולים יעלים שישפרו את המצב וימנעו מכם מפגשים כואבים ויקרים בהרבה במרפאה בשלבים מאוחרים יותר.

איך למנוע נסיגת חניכיים ולטפל בה?

השלב הראשון והקריטי ביותר בבלימת הנסיגה של החניכיים הוא להגיע לאבחון אצל פריודונט מומחה. כך יוכל הרופא להציע טיפולים יעלים שישפרו את המצב וימנעו מכם מפגשים כואבים ויקרים בהרבה במרפאה בשלבים מאוחרים יותר.

בנוסף לטיפולים הספציפיים שיותאמו במרפאה לנסיגת החניכיים, חשוב שתטפלו בעצמכם בדלקת החניכיים שכאמור מהווה את הגורם השכיח ביותר לתופעה המבהילה. הנה כמה כלים שיעזרו לכם לעשות זאת:

1. טיפול ביתי לדלקת חניכיים –

ישנם כמה דברים פשוטים שתוכלו לעשות כדי להפחית את הדלקת, לרבות שטיפת הפה במי מלח, שטיפה עם סודה לשתייה ושתיית כורכום. אלו שיטות שאולי נראות כמו "תרופות סבתא", אך כל הגורמים האלו הוכחו במחקרים כנוגדי דלקות ובהחלט עשויים לתרום לשיפור המצב.

2. צחצוח עדין –

אחד הדברים החשובים שיש להקפיד עליהם כדי למנוע נסיגה נוספת של החניכיים ולשפר את בריאות הפה הוא אופן הצחצוח. מומלץ לרכוש מברשת רכה שמותאמת לטיפול במחלות חניכיים ולצחצח בעזרתה בעדינות את קווי החיבור בין השיניים לחניכיים.

3. יישור שיניים –

שיניים שאינן מיושרות מגבירות את הסיכון להצטברות פלאק במרווחים שביניהן ובכך מעלות את הסיכון להופעת דלקות ולנסיגת חניכיים. במקרים מסוימים מומלץ לבצע טיפול ליישור השיניים כדי לשפר את המצב, אך רק כאשר ניתן להיות בטוחים שהטיפול לא יגרום טראומה נוספת לרקמות באזור.

4. שטיפת פה –

שטיפת הפה עם תכשירים נוגדי דלקת, לרבות עם מוצרים שמכילים כלורהקסידין עשויה בהחלט לתרום לשיפור ניכר של הבריאות הדנטלית, להפחית את הדלקת, להתגבר על הרגישות לחום או לקור ואף לבלום את נסיגת החניכיים.

5. ניקוי שיננית –

ניקוי עמוק של האזורים בין השיניים והחניכיים יכולים במקרים רבים לעצור את התפתחות הדלקת ואף למנוע מהחניכיים להמשיך ולסגת. את הטיפול אצל השיננית מומלץ לבצע בתדירות של אחת לשלושה או ארבעה חודשים לכל היותר על מנת לשמור על היגיינת פה טובה יותר ללא מאמץ מיוחד מצידכם.

תמונה של Noam abilities

Noam abilities

עורך ראשי באתר gums.co.il

עוד על הכותב >