אם לשפוט לפי הסטטיסטיקה, סביר מאוד שגם לכם, ממש עכשיו, יש דלקת חניכיים ברמה כזאת או אחרת. נתונים שונים מראים כי בין 70 ל-90 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מדלקת ברמה כלשהי – אצל חלק מדובר במצב קל מאוד שאפילו לא יבחינו בו ולא מצריך טיפול, בעוד שאחרים סובלים מדלקת מתקדמת ומשמעותית שיכולה עם הזמן גם להתפתח למחלת חניכיים ולגרום לנזקים ארוכי טווח. הדרך הכי טובה לטפל בדלקות חניכיים היא למנוע את הופעתן מלכתחילה. כדי לעשות זאת, חשוב להכיר את כל הדברים שגורמים להופעתן ולהילחם בהם מהשורש.
מהם בדיוק הגורמים לדלקות חניכיים?
1. טבק בכל צורותיו –
אנחנו יודעים שעישון מזיק לבריאות ומשפיע לרעה על המון תהליכים בתוך הגוף שלנו, אך אחד הסובלים העיקריים ממנו הוא הפה שלנו, שבו מתרכז כל העשן והטבק. שורה של מחקרים מצאו כי העישון פוגע ברקמות החניכיים שלנו והופך אותן חשופות יותר לזיהומים בקטריאליים שגורמים לדלקת. ואם חשבתם שתחליפים לסיגריות יצילו אתכם מהדלקת – מחקרים מצאו שגם סיגריות אלקטרוניות ואפילו מסטיקים שמכילים ניקוטין משפיעים על החניכיים בצורה דומה.
2. הצטברות פלאק –
פלאק זה השם הרפואי לרובד של חיידקים שמצטבר על השיניים ובשאר חלל הפה. החיידקים האלו מפרקים את הסוכר שבמזון שלנו ו"נדבקים" לשיניים באזורים שבהם נותרות שאריות של המזון שלא הסרנו. החדשות הטובות הן שקל להילחם בפלאק אם רק נקפיד יותר על ניקיון חלל הפה. ניתן לעשות זאת באמצעות צחצוח נכון של השיניים, ניקוי בין השיניים והקפדה גם על ניקוי עמוק אצל השיננית אחת לכמה חודשים. הפעולות הפשוטות האלו לא רק יפחיתו את הסיכון לדלקות חניכיים אלא גם יעזרו להימנע משורה של מחלות בחלל הפה.
3. חסרים תזונתיים –
כמובן שאנחנו לא יכולים תמיד לאכול מזונות שישלימו את כל הוויטמינים והמינרלים שדרושים לתפקוד התקין שלנו, אך בהיבט של בריאות השיניים והחניכיים, יש כמה רכיבים חיוניים שחשוב לוודא שאנחנו צורכים בכמות המספקת כדי להימנע ממחלות. מחקרים מצאו כי אנשים שיש להם מחסור בוויטמין C סובלים יותר מדלקות חניכיים בהשוואה לאחרים. לכן, כדי להפחית את הסיכון לדלקת מומלץ לאכול מזונות שעשירים בוויטמין החשוב הזה לרבות פלפל, גויאבה, קייל, קיווי, ברוקולי, לימון, ליצ'י, מנגו, פפאיה, תותים וכמובן תפוז ושאר פירות ההדר.
4. שיניים עקומות –
אנחנו נוטים לחשוב ששיניים שאינן מיושרות יוצרות רק בעיה אסתטית ומבוכה – אך האמת היא שהן משפיעות גם על בריאות חלל הפה. זאת מכיוון שכאשר השיניים עקומות, נוטות להצטבר ביניהן שאריות מזון ולרבים קשה לנקות כל הזמן את האזור הנסתר שבין השיניים. לכן, באזורים האלו נוטה להתפתח יותר פלאק, אשר תורם בתורו להתפתחות לא רצויה של הדלקת.
5. גנטיקה –
ב"לוטו" של הגנטיקה חלק מהאנשים מרוויחים ורבים אחרים מפסידים. חלקנו מקפידים מאוד על היגיינת הפה, אך עדיין נסבול מנטייה מוגברת לדלקות חניכיים בגלל שהורינו וסבינו לפניהם סבלו מהבעיה הנפוצה. זוהי הבנה שאין יותר מדי מה לעשות איתה, חוץ מלהקפיד אפילו יותר על ניקיון חלל הפה אם אתם יודעים שהנטייה לדלקת עוברת אצלכם במשפחה.
השלכות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות של דלקת חניכיים
מי שלא מכירים את תחום רפואת החניכיים יכולים לחשוב שדלקת חניכיים משפיעה רק על בריאות הפה והשיניים, אך למעשה, מחקרים מצאו כי ההשפעה שלה על הבריאות רחבה ומשמעותית בהרבה משאנחנו מייחסים לה חשיבות:
1. השפעה על בריאות המוח –
במחקר שפורסם ב-2010 בכתב העת Journal of American Geriatrics Society עקבו במשך 32 שנים אחרי 597 גברים. החוקרים קבעו כי הסיכון להידרדרות קוגניטיבית בגיל מבוגר עלה כאשר הנבדקים סבלו מדלקות חניכיים ומאובדן שיניים. החוקרים גם מצאו כי דלקת חניכיים משפיעה על הצטברות של חלבון עמילואיד-בטא במוח, רכיב שהוכח כגורם לאלצהיימר.
2. ההשפעה על הסיכון לסרטן –
לכאורה אין שום קשר ברור בין דלקות חניכיים לסרטן, אך מחקר שפורסם ב- International Journal of Cancer סקר נתונים על יותר מ-68 אלף בני אדם ומצא קשר חזק בין דלקות חניכיים לסיכון כללי לסרטן על סוגיו השונים. הקשר החזק ביותר שנמצא במחקר היה בין דלקות חניכיים לבין סרטן הלבלב, אך כאמור הדלקת נקשרה גם לסוגים נוספים ומגוונים של המחלה הקשה. על פי ההערכות, אנזים מסוים שמופק מחיידק שגורם לדלקות חניכיים עלול לעשות את דרכו לתאים סרטניים ולאפשר להם לנוע יותר בקלות בתוך הגוף.
3. השפעה על בריאות הריאות –
מחקר שפורסם ב-2019 עקב אחרי 1,380 גברים ומצא קשר ברור בין הימצאות של דלקות חניכיים לבין בעיות בדרכי הנשימה. החוקרים מאמינים כי חלקיקים דלקתיים וכן חיידקים שגורמים לדלקת בחלל הפה, יכולים לנוע די בקלות אל דרכי הנשימה וליצור גם שם דלקת שעלולה להפריע לפעילות התקינה של הריאות.
4. דלקות חניכיים והמצב הנפשי –
חוקרים ברזילאים החליטו לעבור על לא פחות מ-24 מחקרים שפורסמו בין השנים 1990 עד 2006 כדי להבין איך בדיוק דלקות חניכיים קשורות למצב הנפשי שלנו. רוב המחקרים שהם בחנו מצאו קשר חזק בין לחץ נפשי, חרדה, דיכאון ובדידות לבין דלקות חניכיים – אך הפעם ההשפעה היא ככל הנראה הפוכה. על פי המחקרים קשה לדעת אם מצב נפשי מעורער גורם לדלקת או להיפך, אבל על פי ההערכות, כשאנחנו לחוצים, מדוכאים או בודדים, הגוף שלנו מפריש הורמון בשם קורטיזול, שמחליש את מערכת החיסון ותורם להתפתחות דלקות לא רק בפה – אלא באזורים נוספים בגוף.
איך מתגברים על דלקות חניכיים?
המלחמה בדלקת מתחילה קודם כל במודעות. ככל שתהיו ערים לסימני האזהרה ותטפלו בהם בהקדם, תחסכו טיפולים מסובכים יותר בהמשך. השלב הראשון במלחמה הוא טיפול ביתי – צחצחו שיניים לפחות פעמיים ביום, נקו בין השיניים, בצעו שטיפות פה עם מי מלח כמה פעמים ביום והשתמשו גם ב"תרופות סבתא" שהוכחו כאמצעים יעילים להפחתת הדלקת כמו כורכום וסודה לשתייה. לאחר מכן,חשוב להגיע לאבחון אצל פריודונט – מומחה לרפואת חניכיים. הרופא יידע לאבחן במדויק את מצבכם ולהתאים את הטיפול הנכון ביותר בעבורכם. לעיתים הטיפול יכרוך שימוש באנטיביוטיקה, טיפולים קלים במרפאה כמו ניקוי שיננית או גרידת חניכיים, ובמקרים מסוימים יהיה צורך בטיפולים מורכבים שמהווים כלי חיוני שיעזור להחזיר לכם את החיוך לפנים.